Blog

Aromatyczne słodkości

Libańskie desery muszą być słodkie i pachnące, niezależnie od tego, czy są to drobne ciasteczka, ciasta, bułki czy musy. Dlatego też cukier i syrop występują naprzemiennie, a czasem nawet wspólnie, w większości przepisów. Aby nie było zbyt mdło, dodaje się ashtę, czyli gęstą śmietanę wzbogaconą o wodę różaną (pozyskiwaną ze świeżych płatków róż) i wodę z kwiatów pomarańczy. Jest to właściwie podstawowy składnik libańskich słodyczy, nadający im pięknego aromatu. Płatki róż w zalewie służą również do dekoracji.

Libańczycy przygotowując desery często sięgają po orzechy i ziarna: pistacje, nasiona pinii, orzechy włoskie, laskowe, migdały. W kawałkach lub w całości nadają nadzieniom chrupkości, zmielone służą jako dekoracja. Tahini, czyli pasta z podprażanych nasion sezamu, wykorzystywana jest nie tylko przy produkcji deserów, ale również do wielu innych bliskowschodnich przysmaków. Z przypraw, jakie odnajdziemy w libańskich przepisach na słodkości, można wymienić aromatyczny kardamon, cynamon czy mahlab – wysuszone nasiona pestek wiśni wonnej.

Gdy mówimy o arabskich słodyczach, nie sposób nie wspomnieć o baklawie, czyli kruchym cieście listkowym (filo), przekładanym warstwami pokrojonych orzechów z miodem lub cukrem. Rodzajów baklawy i sposobów jej przygotowywania jest mnóstwo, można używać orzechów włoskich, migdałów, pistacji. Baklawę kroi się w charakterystyczne małe kwadraty, romby czy trójkąty i zapieka, a następnie polewa słodkim syropem. Idealnie pasuje do kawy czy herbaty, których w takim zestawieniu nie trzeba już słodzić.

Inne libańskie smakołyki:

  • Znoud el Sit – orientalne słodycze chrupiące na wierzchu, wypełnione gęstą ashtą, smażone na złoto i zanurzone w syropie cukrowym z wodą pomarańczową
  • Halawet El Jibn – lekki i kremowy deser o kształcie cygara, w którym zewnętrzna warstwa jest zrobiona z sera akkawi i drobnej semoliny, lekko słodzona cukrem i perfumowana wodą różaną, a środek po brzegi wypełniony ashtą
  • Kaak aleeta – ciepły, słodki i chrupiący podpłomyk obsypany sezamem. Często sprzedawany jest z małych wózków na ulicach
  • Mufattaka – pudding z ryżu, tahini, cukru i kurkumy, posypany orzechami piniowymi. Jest najbardziej znany mieszkańcom najstarszej dzielnicy Bejrutu – Ras Beirut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *