Blog

Babaghanoush

Składniki:

  • 4 średnie bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek tahini
  • sok z 2-3 cytryn
  • przyprawy: 1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich, sól i pieprz do smaku
  • do przybrania: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, świeża kolendra (lub natka pietruszki), garść pestek granatu

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy i dokładnie osuszamy. Lekko nacieramy solą, aby pozbyć się goryczy. Odcinamy zielone szypułki i przekrawamy bakłażany na pół (przekrojone szybciej się pieką). Następnie cienko smarujemy oliwą z oliwek, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Bakłażany studzimy i obieramy ze skórki. Miąższ odciskamy na sitku i wkładamy do blendera wraz z czosnkiem, tahiną i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy siedmioma przyprawami libańskimi, solą i pieprzem. Wykładamy na talerz, polewamy obficie oliwą z oliwek, posypujemy kolendrą (lub natką pietruszki) oraz pestkami granatu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *