Blog
bób w ful medames

Bób w kuchniach świata

Sezon na bób trwa w najlepsze. Jeżeli macie ochotę przyrządzić go inaczej niż do tej pory, zapraszamy Was w kulinarną podróż po różnych zakątkach globu. To warzywo bardzo łatwe w uprawie i niewymagające specjalnych warunków do wydania plonów, dlatego jest tak popularne na całym świecie.

Przekąski z bobu

Bób sam w sobie może stanowić rodzaj przekąski – w najprostszej formie wystarczy go pozbawić zewnętrznej powłoki… i już. Łuskanym bobem Grecy na Krecie zagryzają lokalny alkohol – tsikoudia. W krajach arabskich surowe świeże ziarna stanowią przekąskę do araku lub element zestawu mezze. Turcy gotują młode strąki bobu z posiekaną cebulą w oliwie z oliwek i koprem, serwując przekąskę na chłodno z jogurtem. W Meksyku, Peru, Kolumbii, Tajlandii oraz Chinach ziarna bobu się smaży i przyprawia, uzyskując pikantną i chrupiącą przekąskę. W Japonii ikarimame to pieczone lub smażone ziarna bobu bez dodatków. W krajach łacińskich chętnie spożywany jest także suszony bób.
Kolejnym pomysłem jest przygotowanie pasty z bobu. W Etiopii spotkamy jej dwie odmiany: białą – zmieszaną z kawałkami cebuli, zielonego pieprzu, czosnku i przypraw oraz żółtą – ostrą, kwaśną i sfermentowaną. Chińska pasta doubanjiang powstaje z połączenia bobu z soją i papryką chili.

Bób o każdej porze dnia

W krajach arabskich bób jada się też na śniadanie. Egipskie (śnia)danie narodowe ful medames składa się z przetartego, ugotowanego bobu z dodatkiem oleju, soli, kuminu (kmin rzymski) oraz papryczek jalapeno i jest spożywane z płaskim chlebem arabskim, którym wybiera się potrawę z miski. W sudańskiej odmianie tego dania używa się oleju sezamowego, kumin zastąpiony jest pieprzem, a całość posypana serem. W Libanie jada się foul również w porze śniadaniowej, łącząc bób z pastą sezamową (tahini) i przyprawami. Jak się serwuje śniadania w Libanie możecie zobaczyć na filmie, który nakręciliśmy podczas naszej podróży z Samar “Podróże kulinarne Sphinx – Liban – Śniadania“.

Bób stosowany jest również jako składnik gulaszu: w Portugalii favada przygotowywana jest z bobem, cebulą i wieprzowiną. W greckiej odmianie gulaszu świeży bób łączy się z karczochami. Ze świeżego bobu można też przygotować falafel. Inną bezmięsną potrawą w kuchniach świata arabskiego jest bób gotowany z kaszą burgul i przyprawami oraz np. pomidorami i cebulą.

Co kraj, to nowy przepis i nowa inspiracja. W upalne dni sprawdzi się lekka sałatka z bobem (żeby było bardziej kolorowo, przygotujcie ją z bobem karmazynowym) lub makaron z bobem i szynką parmeńską dostępny w restauracjach Sphinx.