Blog
bruschetta z bobem

Bruschetta z bobem i szynką dojrzewającą

Podczas upałów nie jesteście bardzo głodni, ale macie ochotę na coś mniejszego, lżejszego i łatwego w przygotowaniu? Powinna przypaść Wam do gustu bruschetta z bobem, do niedawna dostępna w Sphinxach w ramach menu sezonowego „Bób, cytryna i szparagi”.

Bruschetta to pochodząca z Włoch przekąska, grzanka z dodatkami. W wersji podstawowej jest posmarowana czosnkiem i oliwą z oliwek, najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią. W naszej bliskowschodniej interpretacji przyrządzaliśmy ją z pastą z bobu, której ciekawy, orzeźwiający smak jest zasługą jogurtu naturalnego i świeżej mięty.

Z podanych w przepisie proporcji przygotujecie 8 grzanek.

Składniki:

  • 8 kromek bagietki
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek

Składniki pasty z bobu:

  • 190 g świeżego bobu
  • 1/2 łyżeczki soli (do gotowania bobu i do posolenia pasty z bobu)
  • 280 ml wody
  • 25 g jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Na początku przyrządzamy pastę z bobu. Do osolonej i wrzącej wody wrzucamy bób i gotujemy do miękkości. Ugotowany bób odcedzamy i pozostawiamy ok. 25 ml wody, w której gotowaliśmy bób. Następnie do bobu dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, szczyptę soli do smaku, posiekaną świeżą miętę i 25 ml wody pozostałej z gotowania bobu. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy na bok.

Grillujemy kromki bagietki o grubości ok. 1,5 cm (najlepiej ukrojone pod skosem) na grillu lub w piekarniku, uważając, aby je zarumienić, ale nie przypalić. Na każdej grillowanej kromce rozsmarowujemy pastę z bobu, następnie skrapiamy ją oliwą z oliwek i układamy na wierzchu plaster szynki dojrzewającej.

Bruschetta z bobem może być serwowana jako przystawka lub jako samodzielnie danie. Przygotowywaną w powyższy sposób samą pastę z bobu można używać również do innych dań – na przykład jako dip w zestawie przekąsek.

Przepis na spaghetti z bobem i szynką dojrzewającą znajdziecie tutaj, a jeśli jesteście ciekawi, w jaki sposób przyrządza się bób w kuchniach świata, przeczytajcie artykuł.