Blog
dania wegetariańskie w Libanie - składniki sałatki tabbouleh

Dania wegetariańskie w Libanie

Warzywa są ważnym elementem libańskiej kuchni. Stanowią dodatek do niemal każdego dania przygotowywanego przez mieszkańców Libanu, przyrządza się z nich też samodzielnie potrawy. Dania wegetariańskie w Libanie to warzywa podawane na wszelkie możliwe sposoby – pieczone, duszone, gotowane, grillowane, piklowane albo świeże. Ze względu na klimat śródziemnomorski z wysokimi temperaturami obfite plony warzyw zbiera się właściwie przez cały rok.

Libańczycy lubią różne rodzaje sałat, pomidory, cukinie, bakłażany, papryki, rzodkiew typu białego czy też czerwoną kapustę. Warzywa przygotowują na ciepło lub na zimno, z dodatkiem ziół; świeża mięta, bazylia i tymianek nadają im niepowtarzalny smak. Bardzo popularne w kuchni bliskowschodniej jest mezze, czyli przystawki z pastami, sosami czy też sałatkami. Na wegetariańskie mezze składają się na przykład: hummus, muhammara, zielone i czarne oliwki, marynowane warzywa (jak rzodkiew), smażony kalafior, smażona okra z cebulą i warzywami, liście winogron nadziewane ryżem i przyprawami. Kilka prostych składników mezze pokazuje różnorodny smak kuchni libańskiej.

Wegetariańskie dania główne

Jako wegetariańskie dania główne można zjeść różnego rodzaju sałatki – z pietruszką, miętą i kaszą bulgur (tabbouleh), z pomidorami, ogórkiem i rzodkiewką (fattoush), na ciepło z grochem (baleela). Falafel, czyli smażone kulki z ciecierzycy lub z bobu, podawane są oddzielnie lub w zrolowanej kanapce z warzywami i sosem np. sezamowym. Pieczone kawałki ziemniaków z kolendrą i czosnkiem lub z chilli mogą posłużyć jako dodatek. Nawet sławne kibbeh (z orzechami i szpinakiem) można przyrządzić w wersji bezmięsnej, wykorzystując zamiast mielonego mięsa dynię (smaczne będzie na ciepło i na zimno) lub ziemniaki.

Dania wegetariańskie w Libanie są chętnie wybierane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale poniekąd również z powodów religijnych. Pobożni muzułmanie poszczą między innymi w czasie Ramadanu, chrześcijanie przed Wielkanocą. Duży wybór warzywnych dań i dodatków gwarantuje, że każdy wegetarianin znajdzie w tym kraju coś, co mu zasmakuje. Bez względu na to, z jakich przyczyn rezygnujesz z jedzenia mięsa, w Libanie nie będziesz głodny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *