Blog
falafel

Falafel – przysmak z ciecierzycy

Falafel to lubiana na całym świecie wegańska potrawa kuchni arabskiej. Smażone kulki lub kotleciki przygotowywane z ciecierzycy albo z bobu są popularne zwłaszcza jako street food. Z podanych w poniższym przepisie proporcji składników otrzymamy kilkadziesiąt kulek lub kotlecików w zależności od tego, jakiej wielkości będziemy je formować.

Składniki:

  • 500g ciecierzycy
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 500-550 ml oleju do smażenia
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • przyprawy: 2 łyżki 7 przypraw libańskich, 1 łyżka kolendry, 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego), 1 łyżeczka kardamonu, 1 łyżeczka chilli, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Falafel przyrządzamy tylko z surowej ciecierzycy (nie może być gotowana, z puszki ani ze słoika). Moczymy ją przez noc w dużej ilości wody, ponieważ dwukrotnie zwiększa swoją objętość wchłaniając wodę. Po odcedzeniu ciecierzycę opłukujemy i dodajemy do niej cebulę, czosnek, sól i sodę, całość mielimy w melakserze, za pomocą blendera lub maszynki do mięsa (ostatnia opcja gwarantuje najlepszy smak falafela) aż ciecierzyca zacznie się kleić. Jeśli masa jest za sucha, można dolać kilka łyżek wody. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i pozostałe przyprawy. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Klejąca konsystencja i dodatek sody sprawiają, że każdy falafel jest chrupiący na zewnątrz, w środku miękki i szybciej się smaży.

Po wyjęciu masy z lodówki formujemy z niej małe kulki lub kotleciki mocno je ściskając. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą specjalnej maszynki kupionej w sklepie arabskim. Na głęboką patelnię lub do garnka nalewamy olej (warstwę ok. 2,5 cm) i rozgrzewamy aż osiągnie wysoką temperaturę. W zależności od wielkości przygotowanych przez nas porcji dobieramy czas smażenia: małe kulki po ok. 1 minutę z każdej strony, większe kotleciki po ok. 2 – 2,5 minuty z każdej strony. Po smażeniu kładziemy je na ręczniku papierowym, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Falafele można podawać jako osobną przystawkę z sosami (np. tahini, jogurtowo-miętowym) i warzywami, element zestawu bliskowschodnich przystawek mezze lub wkładać do kanapki z bułki pita albo do burgera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *