Blog

Hummus z burakiem – vege i z mięsem

Hummus z burakiem

Składniki

  • 1 porcja hummusu z przepisu podstawowego (tutaj)
  • 1 pieczony burak średniej wielkości
  • do przybrania: świeża kolendra/ za’atar, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie

Przygotowujemy zgodnie z przepisem podstawowym i blendujemy z 1 upieczonym burakiem.

 

Hummus z burakiem, wołowiną i orzechami włoskimi

Składniki

  • ½ porcji hummusu z burakiem
  • 50-75 g polędwicy wołowej/ rostbefu
  • 2 łyżki octu winnego
  • ½ ząbku czosnku
  • ⅓ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • do przybrania: świeża kolendra, pestki granatu, podprażone orzechy włoskie i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie

W miseczce mieszamy: przeciśnięty czosnek, ocet winny, oliwę z oliwek oraz przyprawy: sól, pieprz, 7 przypraw libańskich, chili (opcjonalnie). Marynatę mieszamy z cienko pokrojonym w plastry mięsem, a następnie smażymy 2 minuty na rozgrzanej patelni. Następnie wykładamy całość na głębszy talerz w kolejności: hummus z burakiem, usmażone mięso, świeże zioła i granat. W zagłębieniu obficie lejemy oliwę z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *