Blog
jagnięcina w kuchni libańskiej

Jagnięcina w kuchni libańskiej

Jagnięcina to mięso z jagniąt do 12. miesiąca życia. Jest delikatna i soczysta, a oprócz walorów smakowych jest również jednym z najzdrowszych mięs, zawiera dużą ilość białka, żelaza, potasu, cynku, selenu, magnezu, witamin z grupy B, witaminy A i C. Jagnięcina w kuchni libańskiej, podobnie jak w innych kuchniach Bliskiego Wschodu, zajmuje jedno z ważniejszych miejsc, stanowiąc podstawę wielu dań. Kilka sposobów jej przyrządzania podajemy poniżej.

Dania z jagnięciny

Kibbeh – narodowe danie Libańczyków, przygotowywane z mielonego mięsa (np. jagnięciny, baraniny, wołowiny), kaszy bulgur i przypraw. Jego nazwa pochodzi od arabskiego słowa kubbah, oznaczającego kulkę. Jest popularne w całym świecie arabskim i istnieje wiele sposobów jego przyrządzania. W Libanie są to najczęściej kibbeh nayyeh (tatar libański ubijany tradycyjnie w moździerzu zwanym jurn), kibbeh maszwi (z rusztu, popularny w południowej części kraju, przyrządzany z dodatkiem mięty, orzechów włoskich i ostrych papryczek chili), a także pieczone, odrobinę spłaszczone kulki z farszem. Tradycyjne kulki kibbeh to mięso z farszem, w którego skład wchodzi mięso, kasza bulgur, cebula i orzechy piniowe. Smak dania wzbogacają  przyprawy takie jak mięta, kumin, 7 przypraw libańskich. Można je podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym. Jak powstaje domowe kibbeh zobaczycie w filmie, który nakręciliśmy w Libanie: “Podróże kulinarne Sphinx – Liban – kuchnia domowa“.

Wątróbka jagnięca (“kasba suda”) – przyrządzana z dodatkiem oliwy, czosnku, soku z cytryny i syropu z granatów, w Libanie jedzona na surowo.

Kotleciki jagnięce – delikatna i soczysta jagnięcina w kuchni libańskiej dobrze współgra z cytrusami, a także z ziołami o wyraźnym smaku, takimi jak świeży rozmaryn lub tymianek, co wykorzystuje się właśnie w przepisach na kotleciki. Przez to, że mięso jest delikatne, trzeba uważać, aby czas smażenia lub grillowania był krótki. Marynowanie kotlecików i odstawienie ich po pieczeniu na chwilę pod przykryciem gwarantują, że będą aromatyczne. Przepis na kotleciki jagnięce z rozmarynem znajdziecie tutaj.

Gulasz jagnięcy (“tagine”) – danie przygotowywane w naczyniu o tej samej nazwie, podawane z ryżem lub kuskusem. Tagine z jagnięciną może być przyrządzane np. z morelami, ciecierzycą i harissą.

Burger z jagnięciną – danie wywodzące się ze street foodu, polecamy w wersji z hummusem, grillowanymi warzywami (cukinią, bakłażanem i papryką), harissą i sałatą dostępnej w restauracjach Sphinx.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *