Blog
Jagnięcina z rozmarynem

Jagnięcina z rozmarynem

Jagnięcina jest bardzo popularnym mięsem nie tylko w Libanie, ale i na całym Bliskim Wschodzie, zapewne dzięki swojemu wyjątkowemu, delikatnemu smakowi i soczystości. Należy do najzdrowszych mięs, zawiera m. in. żelazo, witaminy z grupy B, potas, cynk, selen. Jest też lekkostrawna i dosyć łatwa w przyrządzaniu, choć trzeba się z nią delikatnie obchodzić, np. unikać szybkich i dużych zmian temperatury. Doskonale sprawdza się w połączeniu ze świeżymi ziołami, a także z cytrusami. Nasza dzisiejsza propozycja to jagnięcina z rozmarynem i 7 przyprawami libańskimi. Na bazie poniższego przepisu przygotujecie 4 porcje, przy założeniu, że na 1 porcję przypadają 4 kotleciki.

Składniki:

  • 16 kotlecików jagnięcych (comber jagnięcy pokrojony na kotleciki)
  • ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu (o długości ok. 5 cm każda)
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 2 łyżki 7 przypraw libańskich
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Myjemy mięso i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli chcemy pozbyć się jego jagnięcego posmaku, wystarczy okroić tłuszcz przed dalszym przyrządzaniem dania. Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, rozmarynu, czosnku, 7 przypraw libańskich, soli i pieprzu. Nacieramy nią kotleciki jagnięce i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy kotleciki z lodówki na kilka minut, aby osiągnęły temperaturę pokojową i następnie smażymy je na patelni na średnim ogniu ok. 1,5 minuty z każdej strony, aż mięso się zarumieni, uważając, żeby go nie przeciągnąć. Można je również usmażyć na patelni grillowej lub przygotować na grillu. Po zdjęciu z patelni kotleciki odstawiamy na chwilę pod przykryciem w ciepłe miejsce, żeby odpoczęły. Dzięki temu wszystkie aromaty przenikną mięso.

Kotleciki możemy podawać z sałatką tabbouleh lub sałatką fattoush. Jagnięcina z rozmarynem doskonale sprawdza się również w towarzystwie świeżych lub grillowanych warzyw albo z kaszą kuskus i sosem jogurtowo-miętowym (przygotowanym z jogurtu naturalnego, posiekanej świeżej mięty i kremowego serka). Na koniec tuż przed podaniem można ją jeszcze dodatkowo udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.