Blog
Jagnięcina z rozmarynem

Jagnięcina z rozmarynem

Jagnięcina jest bardzo popularnym mięsem nie tylko w Libanie, ale i na całym Bliskim Wschodzie, zapewne dzięki swojemu wyjątkowemu, delikatnemu smakowi i soczystości. Należy do najzdrowszych mięs, zawiera m. in. żelazo, witaminy z grupy B, potas, cynk, selen. Jest też lekkostrawna i dosyć łatwa w przyrządzaniu, choć trzeba się z nią delikatnie obchodzić, np. unikać szybkich i dużych zmian temperatury. Doskonale sprawdza się w połączeniu ze świeżymi ziołami, a także z cytrusami. Nasza dzisiejsza propozycja to jagnięcina z rozmarynem i 7 przyprawami libańskimi. Na bazie poniższego przepisu przygotujecie 4 porcje, przy założeniu, że na 1 porcję przypadają 4 kotleciki.

Składniki:

  • 16 kotlecików jagnięcych (comber jagnięcy pokrojony na kotleciki)
  • ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu (o długości ok. 5 cm każda)
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 2 łyżki 7 przypraw libańskich
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Myjemy mięso i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli chcemy pozbyć się jego jagnięcego posmaku, wystarczy okroić tłuszcz przed dalszym przyrządzaniem dania. Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, rozmarynu, czosnku, 7 przypraw libańskich, soli i pieprzu. Nacieramy nią kotleciki jagnięce i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy kotleciki z lodówki na kilka minut, aby osiągnęły temperaturę pokojową i następnie smażymy je na patelni na średnim ogniu ok. 1,5 minuty z każdej strony, aż mięso się zarumieni, uważając, żeby go nie przeciągnąć. Można je również usmażyć na patelni grillowej lub przygotować na grillu. Po zdjęciu z patelni kotleciki odstawiamy na chwilę pod przykryciem w ciepłe miejsce, żeby odpoczęły. Dzięki temu wszystkie aromaty przenikną mięso.

Kotleciki możemy podawać z sałatką tabbouleh lub sałatką fattoush. Jagnięcina z rozmarynem doskonale sprawdza się również w towarzystwie świeżych lub grillowanych warzyw albo z kaszą kuskus i sosem jogurtowo-miętowym (przygotowanym z jogurtu naturalnego, posiekanej świeżej mięty i kremowego serka). Na koniec tuż przed podaniem można ją jeszcze dodatkowo udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *