Blog
kibbeh

Kibbeh – narodowe danie Libańczyków

Kibbeh to danie przygotowywane z mielonego mięsa, kaszy bulgur i przypraw. Istnieje wiele sposobów jego przyrządzania, poniżej przedstawiamy przepis na kibbeh w formie spłaszczonych kulek z farszem. Możecie do niego użyć mięsa wołowego, baraniny lub jagnięciny.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa
  • 1/2 kg przebranej, drobnej kaszy bulgur
  • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • przyprawy: 1 łyżka siedmiu przypraw libańskich, 1 łyżeczka kuminu, 2 łyżki posiekanej kolendry lub mięty, sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny (do smażenia lub pieczenia)

Farsz:

  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 1/2 dużej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki orzeszków piniowych lub rozdrobnionych orzechów włoskich
  • przyprawy: 1 łyżka siedmiu przypraw libańskich, szczypta chili, sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Płuczemy kaszę bulgur na sitku w zimnej wodzie, przesiewając palcami ziarna. Następnie wyjmujemy bulgur z sitka, odciskamy z niej rękami wodę, przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na czas przygotowywania farszu.

Przechodzimy do robienia farszu. Na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę aż do zeszklenia. Dodajemy mielone mięso, czosnek przeciśnięty przez praskę, 7 przypraw libańskich, chili, sól i pieprz. Po usmażeniu zdejmujemy farsz z ognia, odsączamy z tłuszczu, czekamy aż ostygnie, dodajemy podsmażone orzeszki piniowe (lub włoskie) i dokładnie mieszamy.

Odcedzamy kaszę bulgur, dodajemy do niej mielone mięso, cebulę, siedem przypraw libańskich, kumin, kolendrę (lub miętę) oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Z w ten sposób przygotowanej warstwy wierzchniej kibbeh formujemy kulki. Łatwiej będzie nam to zrobić, gdy przed lepieniem każdej porcji będziemy moczyć ręce w misce z zimną wodą. W każdej kulce robimy palcem zagłębienie i nakładamy do niego łyżeczkę farszu. Ściskamy kulkę palcami, żeby zamknąć otwór, a następnie oba końce kibbeh formujemy tak, żeby nadać mu charakterystyczny wydłużony kształt ze spłaszczonymi czubkami, podobny do piłki do rugby.

Kibbeh smażymy na patelni lub w głębokim rondlu w dużej ilości oleju roślinnego. Obracamy je od czasu do czasu, dopóki same nie wypłyną na powierzchnię (ok. 4 minuty). Po smażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Alternatywnie skropione oliwą kibbeh możemy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z włączonym termoobiegiem przez ok. 15 – 17 minut.

Na filmie “Podróże kulinarne Sphinx – Liban – kuchnia domowa” obejrzycie jak Samar przyrządzała domowe kibbeh w Libanie.