Blog
knafeh

Knafeh – arabskie ciasto serowe

Po przepisie na baklawę nadszedł czas na kolejny słodki deser – knafeh, czyli arabskie ciasto serowe, w Libanie jedzone na śniadanie w kaaku z sezamem (kaak to rodzaj pieczywa w kształcie pierścienia, przypominający bajgiel). Sposób przygotowania knafeh jest podobny do pieczenia baklawy, ale prostszy i mniej czasochłonny. W przypadku baklawy podstawą jest ciasto filo, a do upieczenia knafeh używa się nitkowatego ciasta kadayif (do kupienia w sklepach z produktami kuchni arabskiej). Środek knafeh to serowe nadzienie. Można użyć sera słodkiego – typu ricotta, sera słonego – typu mozzarella (pamiętając, aby wcześniej go odsolić poprzez moczenie w wodzie) lub po połowie każdego rodzaju. Dodanie do słodkiego sera śmietanki spowoduje, że ciasto będzie bardziej wilgotne. Knafeh po upieczeniu polewamy tradycyjnie słodkim syropem z wodą z kwiatów pomarańczy i wodą różaną, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby użyć syropu z miodem (oba znajdziecie w przepisie na baklawę). Z przedstawionych proporcji składników upieczecie jedną dużą blachę.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta kadayif
  • 250g roztopionego masła
  • 500g sera ricotta
  • ok. 150g posiekanych orzechów (np. orzechy włoskie, pistacje)
  • słodki syrop jak do baklawy

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozmrożenia ciasta i rozkruszenia go na mniejsze kawałki. Można to zrobić ręcznie, w blenderze lub pokroić je nożem. Następnie kawałki ciasta dokładnie mieszamy z rozpuszczonym masłem, tak aby wszystkie nasiąkły masłem. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i na jej spodzie rozkładamy połowę ciasta wymieszanego z masłem. Dociskamy ręką, żeby wyrównać. Następnie nakładamy warstwę sera (w zależności od jego konsystencji – prosto z opakowania lub startego na tarce). Ser przykrywamy drugą połową ciasta z masłem. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 35-40 minut aż z wierzchu zrobi się przyrumienione i chrupiące.

Knafeh po upieczeniu kroimy na kawałki, polewamy uprzednio przygotowanym i przestudzonym słodkim syropem, a na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami. Najlepiej gdy postoi ok. 30 minut, aby odpowiednio wchłonęło syrop. Podajemy na ciepło lub na zimno.

2 Komentarze

  1. Danuta Hokayem napisał(a):

    Do knefe nie dodaje sie tego ciasta. Wiem bo mieszkam Libanie od 14 lat

    • Sphinx Restauracje napisał(a):

      Dziękujemy za komentarz. My przygotowujemy knafeh z tego ciasta, jeśli ma Pani swój sprawdzony przepis, z chęcią go wypróbujemy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *