Blog

Kofta z ciecierzycą i daktylami

Składniki:

  • kofta z przepisu podstawowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 8 suszonych daktyli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: ½ łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki chili, 1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich, sól i pieprz do smaku, garść listków świeżej kolendry

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodajemy przyprawy oraz niewielką ilość wody. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Następnie blendujemy i dodajemy podsmażone, przekrojone na pół kofty oraz ciecierzycę. Gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy przekrojone na pół daktyle i gotujemy kolejne 10 minut.

Podajemy z kaszą kuskus i prostą sałatką warzywną przygotowaną z liści sałaty, pokrojonego ogórka i pomidora, z dressingiem czosnkowo-cytrynowym, posypaną siekaną miętą i pietruszką. Kofty z sosem można posypać dużą ilością kolendry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *