Blog

Kofta

Składniki:

  • 500g mielonej wołowiny (z ok. 20% zawartością tłuszczu)
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: 3 łyżeczki siedmiu przypraw libańskich, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i natkę drobno siekamy (lub blendujemy na gładką masę), następnie całość dokładnie mieszamy wraz z przyprawami i mięsem. Formujemy podłużne kotleciki i grillujemy po 2 minuty z każdej strony.

 

Koftę można podawać z SOSEM POMIDOROWYM przygotowanym według przepisu:

Składniki:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: 2 łyżeczki siedmiu przypraw libańskich, 1 łyżeczka kuminu, chili (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, dodajemy przyprawy i passatę. Gotujemy 3-4 minuty, a następnie blendujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *