Blog

Krem z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • ½ szklanki ryżu
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1 l wywaru drobiowego, warzywnego lub wody
  • przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki 7 przypraw libańskich, szczypta chili w płatkach, sól i pieprz do smaku, ½ soku z cytryny, kilka listków natki pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek przez 2 – 3 minuty, aż się lekko zeszkli. Następnie dodajemy wypłukany porządnie ryż i soczewicę. Przyprawiamy (kurkumą, 7 przyprawami libańskimi, chili, solą, pieprzem) i wszystko dokładnie mieszamy. Zalewamy wodą (lub wywarem warzywnym, drobiowym) i gotujemy pod przykryciem przez 20 – 25 minut, aż ryż i soczewica się rozgotują.

Studzimy i miksujemy na gładki krem. Na sam koniec lekko skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *