Blog

Kurczak na szpikulcu

Shish Taouk jest tradycyjnym na Bliskim Wschodzie marynowanym daniem z kurczaka. „Shish” oznacza szpikulec, a „taouk” kurczaka. Te szaszłyki z grilla są niewiarygodnie popularne w Libanie i powszechnie spotykane również w Turcji, Egipcie, Syrii, Iraku i Izraelu. Nie jest to potrawa wymyślona przez samych Libańczyków, ale tutejsza kuchnia – jak każda – czerpie inspiracje z innych krajów.

Na ulicach libańskich miast z łatwością spotkamy sprzedawców grillujących różne rodzaje szaszłyków – nie tylko z kurczaka, ale też z baraniny, jagnięciny i wołowiny. Gotowe mięso serwuje się następnie jako kanapkę zawiniętą w pitę lub ułożone na talerzu – oczywiście z dodatkiem frytek i świeżych warzyw, jak sałata, pomidory i pikle. Cytryna, jogurt, i czosnek są kluczowymi składnikami marynaty do szaszłyków, natomiast użyte przyprawy i dodatki mogą się znacznie różnić w zależności od pomysłu kucharza. W wielu przepisach można odnaleźć jeszcze pastę pomidorową i paprykę, które nadają marynacie głębi smaku.

Nasz przepis na Shish Taouk znajdziecie tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *