Blog
kurczak z sosem kurkowym

Kurczak z sosem kurkowym

W ostatnich dniach sezonu na kurki podajemy Wam przepis na kolejne danie z wkładki sezonowej “Kurki, rzepa i daktyle”. Kurczak z sosem kurkowym jest dosyć prosty w przygotowaniu, a sam sos pasuje również do innych rodzajów mięsa.

Z podanych proporcji składników przygotujecie 4 porcje dania.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Składniki na sos kurkowy:

  • 300 g kurek świeżych lub mrożonych
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 białej oczyszczonej cebuli
  • 30 g masła
  • 350 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia sosu kurkowego. W garnku zagotowujemy wodę z solą i cukrem. W zależności od tego, czy używamy kurek świeżych czy mrożonych, czas gotowania jest inny. Kurki świeże oczyszczamy, wrzucamy do wody, gotujemy ok. 10 minut i odcedzamy. Kurki mrożone wrzucamy do wody i gotujemy ok. 3 minuty, następnie odcedzamy.

W garnku lub na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i smażymy na średnim ogniu ok. 2 minuty aż do zeszklenia cebuli. Dodajemy wcześniej ugotowane i odcedzone kurki, smażymy ok. 1 minutę. Następnie dodajemy śmietanę i dusimy ok. 4-5 minut co jakiś czas mieszając. Wsypujemy sól, koperek i gotujemy, aż sos zgęstnieje i nabierze preferowanej konsystencji.

Filety z piersi z kurczaka smarujemy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy je na grillu lub patelni grillowej łącznie ok. 12 minut, co jakiś czas przewracając. Możemy je również piec w piekarniku nastawionym na 175-180 stopni Celsjusza przez 12 minut.

Grillowane lub upieczone filety z kurczaka nakładamy na talerze, polewamy sosem kurkowym i posypujemy posiekanym świeżym koperkiem. Kurczak z sosem kurkowym może być podawany z prostą sałatką przygotowaną np. z sałaty, rukoli, pomidorów i ogórków z oliwą z oliwek i przyprawami oraz z frytkami.

Więcej informacji o kurkach i sposobach ich przyrządzania znajdziecie tutaj.