Blog
kurki

Kurki – złoty skarb z lasu

„Leśne mięso”, czyli grzyby, są nie tylko smaczne, ale zawierają także cenne wartości odżywcze, jak sód, potas czy błonnik. Sezon na kurki trwa w Polsce do listopada. Może więc warto wybrać się na targ, do lasu (lub do restauracji Sphinx:)), aby nacieszyć się ich smakiem?

Kurki w kuchni polskiej

Kurki nie są zbyt atrakcyjne dla dzikich zwierząt, więc ludziom z łatwością przychodzi znajdowanie tych grzybów w lesie. Najczęściej są złote, pomarańczowe, żółte lub kremowe, o korzenno-owocowym zapachu. Młode kurki są bardziej aromatyczne i łagodniejsze w smaku, a większe lekko pieprzne i bardziej kruche. Te grzyby są wyjątkowo smaczne i delikatne, dlatego warto pozwolić im zagrać główną rolę na talerzu – inne wyraziste składniki dania mogą „stłumić” ich smak.

Na pewno doskonale znacie najpopularniejsze sposoby przyrządzania kurek w Polsce:

  • pokrojone i podsmażane na maśle (niezbyt długo – inaczej stwardnieją),
  • marynowane (najbardziej nadaje się do tego kapelusz kurki) – same lub z innymi, bardziej „śliskimi” grzybami (maślakami, podgrzybkami, opieńkami),
  • mrożone (po uprzednim ugotowaniu),
  • zmielone na mączkę grzybową (po uprzednim wysuszeniu),
  • jako sos grzybowy, farsz, dodatek do pizzy czy jajecznicy.

Wszystkie smaki kurek

A jak te grzyby prezentują się na stołach w innych krajach? Przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych pozycji, którymi możecie urozmaicić swoją kuchnię.

We Włoszech kurki są smażone na oliwie z oliwek z czosnkiem, pietruszką i ostrą papryczką chili, mogą też stanowić dodatek do mięsa albo główny składnik w risotto. Francuzi do swojej wersji dodają przepiórcze jaja, a ryż zastępują kaszą bulgur. Austria słynie z gulaszu z kurek, posiekanej cebuli i kwaśnej śmietany z ziołami, podawanego z kluskami. Najważniejszą przyprawą jest mielona papryka, która dodaje potrawie słodko-pikantnego smaku. W grzybowym gulaszu z Zimbabwe drobno posiekane kurki smażone są z cebulą i pomidorami, a doprawione solą, pieprzem i curry.

Amerykanie używają kurek do zup, sosów oraz jako nadzienie do omletów i pikantnych naleśników. W Meksyku są przyrządzane w zielonym sosie chili lub stanowią składnik tart, tostów czy makaronów. Chińczycy wykorzystują swojego tradycyjnego woka do wysmażenia kurczaka z grubo pokrojonymi kurkami, imbirem, czosnkiem i innymi przyprawami. Odbywa się to w bardzo wysokiej temperaturze dochodzącej do 300-350 stopni Celsjusza. Aby mięso zachowało soczystość, kurczak jest uprzednio wymieszany w białku i mące.

W restauracjach Sphinx możecie obecnie spróbować steku z kurkami, piersi z kurczaka z kurkami, a także bruschetty z kurkami. Szczegóły znajdziecie tutaj.