Blog
labneh

Labneh – bliskowschodni ser z jogurtu

Labneh to ser z jogurtu pozostały po odsączeniu serwatki. W zależności od tego, jak długo będziemy go odsączać, uzyskamy inną konsystencję. Po krótkim czasie otrzymamy rzadszy serek, którym można np. smarować chleb czy grzanki; po dłuższym czasie powstanie gęstszy serek nadający się do formowania w różne kształty.

Przepis na labneh jest bardzo prosty, a gotowy ser ma w kuchni wiele zastosowań. Możemy podawać go jako śniadanie na słodko z miodem, orzechami i owocami (świeżymi, suszonymi lub pestkami granata) albo nałożyć go na chleb i posmarować dżemem. W wersji na słono nakładamy labneh na miseczkę, łyżką robimy wgłębienie na środku, do którego wlewamy oliwę, całość posypujemy za’atarem lub innymi suszonymi bądź świeżymi ziołami (miętą, pietruszką); podajemy np. z pieczywem i oliwkami. Labneh w wersji słonej sprawdzi się również na kanapce z dodatkiem pomidorów, ogórków lub cebuli oraz świeżych ziół.

Z serka w rzadszej postaci przygotujecie sosy i dipy do maczania przekąsek. Z gęstszego uformujecie np. kulki przypominające mini mozzarelle (tzw. tabat labneh) obtoczone w ziołach i zalane oliwą z oliwek. Tabat labneh można podawać jako jeden z elementów zestawu przekąsek mezze lub używać w kuchni właśnie jako zamiennik mozzarelli – do sałatek czy zapiekanek.

Składniki:

  • 1 l jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowywanie:

Jogurt typu greckiego mieszamy w misce z solą i zawijamy ciasno w podwójną gazę lub cienkie płótno. Gazę z jogurtem kładziemy na wyparzonym sitku, które opieramy na misce w ten sposób, aby ściekająca do niej serwatka nie dotykała dna sitka. Wszystko to wstawiamy do lodówki. Po 12-24 godzinach odsączania i odciśnięciu otrzymamy serek o rzadkiej konsystencji.

Po 3-4 dniach powstanie gęstsza wersja serka, z której formujemy kulki dłońmi posmarowanymi oliwą. Następnie obtaczamy je w dowolnie wybranych przyprawach (w za’atarze, pieprzu, papryce, bazylii, tymianku, oregano), wkładamy do słoika i zalewamy oliwą z oliwek. Słoik trzymamy w lodówce przez ok. 2-3 dni, aż kulki labneh zamarynują się w przyprawach.

Podany czas odsączania jest orientacyjny, a konsystencja sera, którą uzyskamy, zależy też od gęstości jogurtu.