Blog

Lahmajoun – libański chlebek z wołowiną

Składniki:

Ciasto podstawowe

  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 – 500 g mąki pszennej
  • 400 ml wody

Farsz z wołowiną

  • 150 g mielonej wołowiny
  • ½ puszki krojonych pomidorów
  • ½ cebuli białej
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki posiekanej świeżej pietruszki
  • ½ łyżeczki posiekanej świeżej mięty
  • przyprawy: ½ łyżeczki 7 przypraw libańskich, papryka słodka (szczypta), sól, pieprz i pieprz cayenne do smaku

 

Przygotowanie:

Ciasto podstawowe

Odsypujemy ⅓ szklanki mąki. Mieszamy składniki suche: mąkę, sól i drożdże. Następnie robimy zagłębienie w suchych składnikach i niewielką strużką zaczynamy wlewać ciepłą wodę. Całość zagniatamy przez 5 minut, podsypując pozostałą mąką w razie potrzeby, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 – 3 godziny.

 Farsz z wołowiną

Do mielonej wołowiny dodajemy krojone pomidory, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę i miętę oraz przyprawy, całość mieszamy.

 

Ciasto rozwałkowujemy na placki o średnicy ok. 14 cm, układamy na nich farsz. Pieczemy w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez ok. 6 minut, aż ciasto będzie miało rumiane brzegi. Najlepiej podawać lekko skropione sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *