Blog

Prosto z libańskiego pieca

Libańskie chlebki to ciepłe przekąski jedzone głównie w porze śniadania i lunchu. Wypiekane są zazwyczaj w kamiennych piecach, co nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Wyglądem mogą przypominać małe pizze, ale zdecydowanie nimi nie są.

Jednym z rodzajów takiego cienkiego chlebka jest lahmajoun z mielonym mięsem, warzywami (na przykład pomidorami, cebulą) oraz przyprawami. Po wypieczeniu skrapiany jest jeszcze sokiem z cytryny. Wersja bez mięsa to manouche z serem i za’atarem.

Chlebki je się na ciepło – wtedy są najsmaczniejsze. Zazwyczaj są podawane w formie placków, ale można je również złożyć na pół i potraktować jak kanapkę, do której wkładamy np. prostą sałatkę warzywną, przygotowaną z liści sałaty, pokrojonego ogórka i pomidora, z dressingiem czosnkowo-cytrynowym, posypaną siekaną miętą i pietruszką. Inne przykładowe dodatki do chlebków to: oliwki, cząstki pomidora, ogórki konserwowe, cebula dymka, mięta czy jogurt labneh.

Nasze przepisy na chlebki znajdziecie tutaj: Lahmajoun z wołowiną i Manouche z serem i za’atarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *