Blog
ryby i owoce morza w Libanie - połów

Ryby i owoce morza w Libanie

Cała zachodnia część Libanu sąsiaduje z Morzem Śródziemnym – linia brzegowa ciągnie się na długości aż 225 kilometrów. W tym nadmorskim kraju znajduje się również mnóstwo naturalnych źródeł, małych rzek oraz wody artezyjskie. Obfitość wody i śniegu podczas zimy zapewnia stałe uzupełnienie podziemnych zbiorników wodnych i ciągły przepływ dużych rzek, dzięki czemu możliwe jest rybołówstwo śródlądowe. Ryby i owoce morza w Libanie są jednak spożywane głównie przez mieszkańców wybrzeża, którzy stanowią ponad dwie trzecie ludności tego kraju.

W ostatnich latach ze względu na rozwój działalności gospodarczej i turystyki wzrósł popyt na ryby i owoce morza – głównie na sardynki i anchois. Coraz popularniejsze stają się hodowle ryb słodkowodnych – takich jak pstrąg tęczowy, tilapia, różne gatunki karpia i suma – a także słonowodnych – jak tuńczyk i okoń morski. Na północy kraju znajduje się również farma krewetek. Średniej wielkości ryby (około 400-500g) są sprzedawane żywe do restauracji i tam trzymane w specjalnych zbiornikach.

Ponad 90% hodowlanych ryb w Libanie stanowi pstrąg tęczowy. Jednak to morskie ryby i owoce morza w Libanie cieszą się większą popularnością. W połączeniu z narodowymi specjałami tworzą pyszne dania przygotowywane na wszelkie możliwe sposoby – pieczone, smażone, grillowane, gotowane.

Dania z ryb

Rybę pieczoną w całości (np. lucjana czy halibuta) z nadzieniem z warzyw (cebula, pomidory, papryka) doprawia się przyprawami korzennymi: kardamonem i cynamonem. Można ją podawać z sałatką tabbouleh ze świeżych pomidorów, z miętą, natką pietruszki i dressingiem z oliwy z oliwek, soku z cytryny i soli.

“Samakeh harra”, czyli po prostu “pikantna ryba” jest przygotowywana w libańskich domach na święta czy inne specjalne okazje. Sprawdzają się tu ryby okoniokształtne, jak okoń morski, strzępiel o białym, jędrnym mięsie czy delikatny w smaku lucjan. Po natarciu ryby cytryną nadziewa się ją m.in. czosnkiem, papryką, ostrymi papryczkami, ziołami i przyprawami (kmin, kolendra, kardamon). Na koniec polewa się ją sosem z pasty tahini i orzechów. Można przyrządzić wersję kanapkową tej potrawy, nakładając do chleba pita sos rybny, tahini, przygotowaną rybę i warzywa.

Zupa rybna jest najbardziej popularna w Trypolisie na północy Libanu. Tak jak większość zup rybnych pierwotnie stanowiła sposób zagospodarowania resztek. Można ją przygotować z ryby, krewetek i warzyw, a bliskowschodni charakter zagwarantują pasta tahini, kolendra, szafran i kardamon.

Dania z owoców morza

Krewetki mogą stanowić dodatek do zup i sosów rybnych, ale również być przygotowywane jako osobne danie. Jak wiele innych owoców morza doskonale łączą się z czosnkiem i natką pietruszki lub kolendrą, a także lubią towarzystwo pikantnych przypraw jak chili. Ciekawego smaku nada im niewielka ilość kardamonu.

Ośmiorniczki sprawdzają się w sałatkach, ponieważ ich delikatne mięso dzięki odpowiedniemu przyprawieniu nabiera wyrazistości. Zwykle przygotowuje się je z oliwą, czosnkiem i aromatycznymi ziołami. Pozostałe składniki są kwestią wyobraźni kucharza – może wykorzystać ogórki, pomidory, pietruszkę lub cytryny.

Przepisy na ryby i owoce morza w Libanie: