Blog
sałatka fattoush

Sałatka fattoush z sumakiem

Po przepisie na sałatkę tabbouleh nadszedł czas na przepis na inną libańską sałatkę – fattoush. Dzięki rzodkiewkom, natce pietruszki i mięcie ma orzeźwiający smak. Dodając do niej mielony sumak (śródziemnomorską przyprawę o charakterystycznym ciemnoczerwonym kolorze otrzymywaną z owoców dziko rosnącego krzaka, którą można kupić w sklepie z arabską żywnością) uzyskujemy dodatkowo smak cierpki i kwaśny. Sumakiem niekiedy zastępuje się sok z cytryny, ale używając w odpowiednich proporcjach każdego z nich, nie musimy z żadnego rezygnować. W niektórych przepisach składnikiem dressingu jest również za’atar albo melasa z granatu. Jeśli wolicie wersję sałatki z mięsem możecie dodać grillowanego kurczaka. Sałatka fattoush często stanowi jeden z elementów zestawu bliskowschodnich przystawek mezze; muzułmanie tradycyjnie podają ją podczas posiłku, który przerywa post ramadan.
Z podanych proporcji składników przygotujecie 4 porcje sałatki.

Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1-2 średniej wielkości świeże lub marynowane ogórki
  • 3 spore rzodkiewki
  • 3 dymki
  • 1/2 szklanki roszpunki
  • 1/2 szklanki świeżych listków mięty
  • 1 szklanka świeżych listków natki pietruszki
  • 10 ml soku z cytryny
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 1/2 łyżki lub 1 łyżka mielonego sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego), sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy, aby sałatka nie zwiotczała. Do dużej miski wrzucamy porwane na drobne kawałki lub pokrojone w paski sałatę i roszpunkę, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w kostkę lub półplastry ogórki oraz pokrojone w plastry rzodkiewki. Dymki, listki mięty i natki pietruszki siekamy na drobne kawałki i dodajemy do miski. W szklance dokładnie mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy – sól, pieprz, kumin oraz sumak. Polewamy sałatkę przygotowanym w ten sposób dressingiem i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.

Sałatkę fattoush podajemy z pieczywem. Kawałki arabskiego chleba, bułki pita lub zwykłego chleba smarujemy oliwą zmieszaną z czosnkiem i pieczemy w piekarniku w ok. 180 stopniach, aż się przyrumienią. Następnie rwiemy je na kawałki i dodajemy do sałatki. Fattoush można podawać również w bułce pita lub na hummusie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *