Blog

Sałatka z grillowanych warzyw

Sałatka z grillowanych warzyw jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Stanowi doskonały dodatek np. do mięs i ryb z grilla.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1-2 papryki, najlepiej czerwone
  • 2 czerwone cebule
  • 1 mały bakłażan
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Bakłażana lekko nacieramy solą, aby pozbyć się goryczy. Cukinię i bakłażana kroimy w plastry lub połówki plastrów, paprykę (papryki) w grubą kostkę, a cebule w ćwiartki. Całość mieszamy wraz z niewielką ilością oliwy z oliwek i przyprawami. W ten sposób przygotowane warzywa możemy upiec na kilka sposobów. W sezonie letnim grillujemy je na grillu – na tacce lub jako porcje zawinięte w sakiewki z folii aluminiowej, poza sezonem grillujemy je na patelni grillowej lub pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.

Kiedy warzywa się grillują lub pieką, przygotowujemy dressing mieszając sok z 1 cytryny, 1/3 szklanki oliwy z oliwek i 1 przeciśnięty ząbek czosnku. Następnie grillowane / upieczone warzywa mieszamy z w ten sposób przygotowanym dressingiem. Sałatka najlepiej smakuje podawana na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *