Blog

Śniadanie według Libańczyków

W kulturze arabskiej śniadania są celebrowane w szczególny sposób, często spożywa się je na świeżym powietrzu. To, od czego rozpoczyna się dzień, to aromatyczna herbata. Przepis na nią jest bardzo prosty. Wystarczy zaparzyć 30g czarnej liściastej herbaty z 8 listkami świeżej mięty, można ją również posłodzić. Po wypiciu pierwszego łyku przychodzi czas na posiłek.

Co Libańczycy jedzą na śniadanie? Przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Nie może zabraknąć aromatycznych ziół i przypraw. Ciekawą propozycją jest foul, czyli danie z bobu z pomidorami, miętą oraz pietruszką, które zapewni dawkę pozytywnej energii na cały dzień. Inny wariant wegański to humus, najczęściej podawany z chlebem pita lub macą. Doskonale komponuje się z sałatką z pomidorów ze szczypiorkiem, czerwoną papryką oraz zielonym ogórkiem.

Dla wielbicieli śniadania nabiałowego polecamy labneh, czyli serek przygotowany z jogurtu, To kultowy przysmak kuchni libańskiej, który zachwyca orientalnym smakiem. Do tego pita i typowe śniadanie w stylu arabskim gotowe.

Inne propozycje na libańskie śniadanie:

  • Fatteh – gotowana ciecierzyca z jogurtem, kawałkami pity, sokiem z cytryny oraz orzechami piniowymi i pistacjami
  • Jajecznica z baraniną
  • Kiszonki (rzepa, ogórek)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *