Blog
spaghetti z bobem i szynką dojrzewającą

Spaghetti z bobem i szynką dojrzewającą

W sezonowych menu dostępnych w restauracjach Sphinx proponujemy Wam dania, które łączą w sobie bliskowschodnie inspiracje i sezonowe składniki. Jednym z nich w ramach nowości „Bób, cytryna i szparagi” było spaghetti z bobem i szynką dojrzewającą. Dla tych z Was, którym przypadło do gustu, jak również dla tych, którzy nie zdążyli go spróbować, podajemy przepis.

Z podanych proporcji składników przygotujecie jedną porcję.

Składniki:

  • 125 g świeżego bobu
  • 400 ml osolonej wody do ugotowania bobu
  • 2 plastry szynki dojrzewającej
  • 20 g masła
  • 1/8 cebuli białej obranej
  • 20 g tartego parmezanu
  • szczypta startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 50 ml przegotowanej wody
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku, szczypta gałki muszkatołowej mielonej

Składniki do przygotowania makaronu:

  • 100 g makaronu typu spaghetti
  • 2 l osolonej wody

Przygotowanie:

Na początek do 2 l osolonej wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy go ‘al dente’ – przez ok. 6-8 minut (kierując się zaleceniami na opakowaniu). Odcedzamy makaron i odstawiamy na bok. Bób gotujemy w ok. 400 ml osolonej wody do miękkości, odcedzamy.

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na patelni na rozgrzanym maśle przez ok. 1 minutę. Dodajemy ugotowany bób i smażymy przez kolejne 1-2 minuty. Następnie dodajemy na patelnię jeden plaster szynki dojrzewającej pokrojony w poprzeczne paski i smażymy ok. pół minuty. Dodajemy ugotowany makaron, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, sok z cytryny, skórkę z cytryny, połowę porcji tartego parmezanu i 50 ml wody. Gotujemy na małym ogniu ok. 2 minuty, co chwilę dokładnie mieszając, by uniknąć przypalenia. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy trochę posiekanej pietruszki i mieszamy.

Nakładamy spaghetti z bobem na talerz. Na suchej patelni lub grillu grillujemy cały plaster szynki dojrzewającej z dwóch stron łącznie przez ok. 1-1,5 minuty i kładziemy plaster na danie. Na koniec posypujemy je resztą tartego parmezanu i posiekanej pietruszki.