Blog
spaghetti z krewetkami i białym winem

Spaghetti z krewetkami i białym winem

Złota polska jesień i piękna pogoda pozwalają nam się czuć tak, jakbyśmy jeszcze nie wrócili z wakacji. Jeśli chcecie podtrzymać ten nastrój, spróbujcie ugotować według naszego przepisu spaghetti z krewetkami i białym winem, które serwowaliśmy Wam w restauracjach Sphinx w ramach menu sezonowego „Kurki, rzepa i daktyle”. Z delikatnym smakiem krewetek dobrze komponuje się białe wytrawne wino, świeża natka pietruszki i cytryna nadają daniu lekkości, a tarty parmezan wyrazistości.

Z podanych proporcji składników przygotujecie jedną porcję dania.

Składniki:

  • 30 g masła
  •  1/6 – 1/8 cebuli białej obranej
  • 6-7 sztuk świeżych krewetek
  • 60 ml wina białego wytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta startej skórki z cytryny
  • 15 g tartego parmezanu
  • szczypta posiekanej świeżej natki pietruszki
  • cząstka cytryny
  • przyprawy: sól do smaku

Składniki do przygotowania makaronu:

  • 100 g makaronu typu spaghetti
  • 2 l osolonej wody

Przygotowanie:

Do 2 l osolonej wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy go ‘al dente’ – przez ok. 6-8 minut (kierując się zaleceniami na opakowaniu). Odcedzamy makaron i odstawiamy na bok. Krewetki obieramy z pancerzyków (zostawiamy ogonki) i usuwamy z nich czarne jelita za pomocą noża. Myjemy w ten sposób oczyszczone krewetki i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle przez ok. 1,5 minuty. Dodajemy krewetki i smażymy przez kolejną 1 minutę. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, białe wino, szczyptę soli oraz skórkę z cytryny. Dusimy całość przez ok. 1 minutę. Dodajemy ugotowany makaron i smażymy przez ok. 1 minutę, co jakiś czas energicznie mieszając, żeby uniknąć przypalenia. Na zdjętą z ognia patelnię wsypujemy większą część świeżo startego parmezanu i połowę porcji posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.

Nakładamy spaghetti z krewetkami i białym winem na talerz. Danie posypujemy resztą tartego parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Przy krawędzi talerza układamy cząstkę cytryny do dekoracji i skropienia dania.
Smacznego!

To kolejna potrawa z makaronem, jaką Wam proponujemy, przepis na spaghetti z bobem i szynką dojrzewającą znajdziecie tutaj.