Blog

Tabbouleh

Składniki:

  • 2-3 duże pęczki natki pietruszki
  • 1 pęczek mięty
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • ½ szklanki drobnej kaszy bulgur
  • 1 mała cebula
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, opcjonalnie usuwamy skórkę, kroimy w kostkę i pozostawiamy na sitku, aby ociekły z soku. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki i miętę myjemy, osuszamy, a następnie drobno siekamy, ściskając gałązki – tak, aby cały sok pozostał w ziołach, a nie na desce.

Kaszę zalewamy gorącą, lekko posoloną wodą. Szczelnie przykrywamy, a po 15 minutach przekładamy na sitko, aby ociekła z nadmiaru wody.

Wszystkie składniki mieszamy. W osobnym naczyniu przygotowujemy dressing, łącząc oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól. Zalewamy nim potrawę, jeszcze raz dokładnie mieszając.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *