Blog
tagine z kurczakiem i morelami

Tagine z kurczakiem i morelami

W październiku przygotowywaliśmy tagine z wołowiną i cukinią. Tym razem proponujemy tagine z kurczakiem i morelami, charakteryzujące się ciekawym połączeniem smaków moreli i harissy, czyli ostrej pasty na bazie papryczek chili. Harissę możecie kupić gotową lub przygotować samodzielnie, zgodnie z poniższymi instrukcjami. Tagine gotujemy w specjalnym naczyniu o takiej samej nazwie, garnku do zapiekanek lub gulaszu. Z podanych proporcji składników przygotujecie 3 porcje.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (ok. 370g)
  • 1/4 cebuli
  • 2 średnie marchewki
  • 70g suszonych moreli
  • 400g pulpy pomidorowej
  • 160g cieciorki (odsączonej z zalewy lub ugotowanej jak do hummusu)
  • 120 ml wody
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: 80g harissy, 1 łyżeczka cukru, sól do smaku
  • kilka listków świeżej kolendry

Przygotowanie:

Filety z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki (o wymiarach ok. 2,5 cm x 1,5 cm x 1 cm) i podsmażamy na oliwie na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę (ok. 1 cm x 1cm), smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy marchew pokrojoną w plastry lub półplastry i smażymy kolejne 2 minuty. Solimy, dolewamy wodę, całość mieszamy i dusimy przez 5-6 minut. Dodajemy pulpę pomidorową, harissę, dokładnie mieszamy i całość dusimy przez następne 2 minuty. Do garnka wrzucamy suszone morele pokrojone na połówki, cukier i dusimy 2-3 minuty. W ostatniej kolejności dodajemy cieciorkę, mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę.

Tagine z kurczakiem i morelami najlepiej podawać na ryżu po arabsku, czyli ryżu z dodatkiem makaronu, doprawianego 7 przyprawami libańskimi. Na koniec danie posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.

Przepis na HARISSĘ:

Składniki:

  • 12 świeżych ostrych papryczek chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej kolendry
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu ziołowego

Przygotowanie:

Papryczki chili moczymy w misce z gorącą wodą przez 30-40 minut. Po odcedzeniu usuwamy nasiona i szypułki. Oczyszczone, posiekane na mniejsze kawałki papryczki, obrany czosnek i oliwę z oliwek miksujemy blenderem lub w robocie kuchennym. Do powstałej w ten sposób gładkiej pasty dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Harissę można przechowywać w słoiku w lodówce (pasta powinna być polana warstwą oliwy z oliwek przed zamknięciem słoika).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *