Blog

Warsztaty kulinarne z Blogerami

Marka Sphinx od wielu lat kojarzona jest z kuchnią bliskowschodnią głównie dzięki shoarmie podawanej z nieodłączną pitą. Minęło 20 lat od powstania pierwszej restauracji i czuliśmy, że potrzebujemy nadać marce pazur, uatrakcyjnić i odpowiedzieć na zmieniające się potrzeby klientów. Żeby to było autentyczne postanowiliśmy sięgnąć do korzeni marki – kuchni bliskowschodniej, nadać nowy claim „Mamy ten smak” i rozpocząć proces „odczarowywania” Sphinxa. W poszukiwaniu inspiracji sięgnęliśmy do literatury i trafiliśmy na książkę „Hummus, za’atar i granaty”, naszym zdaniem jednej z najładniej wydanych książek kulinarnych w Polsce. Autorka Samar Khanafer jest pół Polką, pół Libanką, uczestniczką Masterchefa i blogerką kulinarną (blogSamar.com). Postawiliśmy przed sobą i Samar wyzwanie: wprowadzić do sieciowej restauracji typu casual dining autorskie menu inspirowane kuchnią bliskowschodnią. Samar okazała się osobą otwartą, która dzieli z nami pasję do fotografii kulinarnej i „ma ten smak„. Wspólnie postanowiliśmy poszukać nie tylko inspiracji: smaków, atmosfery, kolorów i materiałów w kraju jej przodków – Libanie. Z tego pobytu oprócz wielu bezcennych doświadczeń przywieźliśmy też materiał video dostępny na mamytensmak.pl i na Sphinx TV.

Wdrożenie pomysłów Samar i przystosowanie ich do wymagań sieci tak, aby w dziewięćdziesięciu restauracjach serwować klientom autentyczne smaki Bliskiego Wschodu było dużym wyzwaniem ale udało się. Postanowiliśmy pójść za ciosem i zmierzyć nasze nowe Menu z trudniejszą publiką, poddać krytyce surowego gremium. W tym celu zaprosiliśmy blogerów kulinarnych i lifestyle’owych do restauracji Sphinx w budynku hotelu Marriott w Warszawie na warsztaty kulinarne prowadzone przez Samar Khanafer. Na początek przygotowaliśmy niespodziankę, Samar zaprosiła blogerów do domu swojego ojca w południowym Libanie. Wyświetlony przez nas film, którego bohaterami byli członkowie jej libańskiej rodziny, pokazał jak wygląda tradycyjne przygotowywanie posiłków.

Po filmie i paru słowach wstępu blogerzy zajęli wcześniej przygotowane stanowiska pracy gdzie pod okiem Samar Khanafer i szefa kuchni restauracji Sphinx – Pawła Frączyka przygotowali tradycyjny libański Hummus i Hummus z buraczkami oraz pastę z pieczonych bakłażanów Babaghanoush.

Podczas warsztatów nie zabrakło szczegółowych pytań dotyczących dań, ale też zwyczajów kulinarnych  Libanu, porównywali z własnych doświadczeń z innymi krajami Bliskiego Wschodu.

W dalszej kolejności Samar pokazywała, jak w Restauracjach Sphinx wypiekane są libańskie chlebki – Manouche z za’atarem i serem oraz Lahmajoun z wołowiną, które pokochali nasi klienci. Dla wielu zaskoczeniem okazała się informacja, że chlebki w Libanie są bardzo popularnym daniem… śniadaniowym.

Kolejne kulinarne punkty programu stanowiły Shoarma wołowa na hummusie z buraczkami, szaszłyki z kurczaka Shish Taouk oraz orientalny chłodnik z buraczkami i marynowaną rzepą. Duże wrażenie na naszych Gościach wywarła informacja, że shoarmę wołową robimy z rostbefu i przyprawiamy siedmioma libańskimi przyprawami a połączenie z hummusem buraczkowym okazało się zaskakujące smaczne.

Po wspólnym gotowaniu zaprosiliśmy blogerów na krótkie warsztaty z fotografem Piotrem Jakubowskim, który udzielał cennych wskazówek, na przykładzie swoich zdjęć swojego autorstwa. Żeby nie być gołosłownym, przyszedł do restauracji Sphinx sam, bez profesjonalnego sprzętu i stylizacji, zrobił kilka zdjęć dań z Menu Sphinxa i pokazał je blogerom. Pan Piotr specjalizuje się w plastycznych zdjęciach z ruchem, które wywarły duże wrażenie na oglądających.

Na zakończenie spotkania nadszedł czas na wspólne delektowanie się przygotowanymi podczas warsztatów daniami. Było pysznie i ciekawie, a wszystkie dania i całe warsztaty uważamy za dobrze przyprawione. Naszym Gościom dziękujemy za przybycie i wspólnie spędzony czas.

Obejrzyjcie video z warsztatów:

Zobaczcie relacje uczestników:

kuchenny bałagan  👉 bit.ly/2kuchennybalaganwarsztaty
Smykwkuchni  👉 bit.ly/2smykwkuchniwarsztaty
Kulinarna Maniusia  👉 bit.ly/2kulinarnamaniusiawarsztaty

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *