Blog
Wielkanoc w Libanie - maamoul

Wielkanoc w Libanie – świąteczne tradycje

Okres Wielkiego Postu jest czasem zadumy i rezygnacji z hucznych rozrywek. Wielkanoc przynosi radość i przywraca nadzieję – tak dzieje się w chrześcijańskich domach, niezależnie od szerokości geograficznej. Istnieją jednak pewne różnice co do tego, jaką formę przybierze świętowanie oraz co znajdzie się na świątecznym stole. Zobaczcie, jak wygląda Wielkanoc w Libanie.

Palemka z lalką Barbie i ciastka na drzewie

Niedziela Palmowa przebiega w Libanie właściwie tak samo, jak w Polsce – z tym, że Libańczycy co roku uczestniczą we mszy w nowym ubraniu i obuwiu. W dłoniach trzymają prawdziwe liście palmowe lub długie świece ozdobione świeżymi kwiatami lub gałązkami oliwnymi. Świece przygotowane przez dzieci mogą wywołać na twarzach obcokrajowców uśmiech lub zdziwienie, ponieważ często udekorowane są kolorowymi wstążkami, kokardkami i postaciami z popularnych bajek.

Najsmutniejszy dzień w roku dla chrześcijan to Wielki Piątek, upamiętniający ukrzyżowanie i śmierć Jezusa Chrystusa. Być może ze względu na niewielką odległość od Jerozolimy, mieszkańcy Libanu przeżywają ten dzień szczególnie. Ubrani na czarno zbierają się, śpiewają żałobne pieśni i opłakują zmarłego tak, jak na prawdziwym pogrzebie.

Libańczycy przygotowują świąteczne dekoracje na drzewa. Podczas gdy na Boże Narodzenie wieszają na choinkach aromatyczne skórki pomarańczy, tuż przed Wielkanocą na przykościelnych drzewach można podziwiać… wielkanocne ciastka. Maamoul to lukrowane wypieki z różnym nadzieniem, których symbolikę poznacie w dalszej części tekstu. W Wielką Sobotę wierni odwiedzają siedem kościołów, w każdym uzyskując błogosławieństwo.

Świętowanie z bliskimi

Wielkanoc w Libanie to również tradycje związane z jajkami. Robi się z nich kolorowe pisanki i organizuje tradycyjne zawody: czyje jajko pozostanie całe po „zderzeniu się” z innymi, ten wygrywa. Libańczycy jako bardzo gościnny i otwarty naród lubiący świętować, nie zamykają się w czterech ścianach, ale odwiedzają swoje rodziny oraz bliższych i dalszych znajomych, składając im życzenia. Po wielkanocnej mszy ucztują w kilku domach jednego dnia, ciesząc się bliskością innych ludzi oraz karmiąc podniebienia różnymi świątecznymi przysmakami.

Najbardziej popularne w okresie wielkanocnym ciastka to wspomniane wcześniej maamoul z semoliny i masła, które w zależności od kształtu i nadzienia mają reprezentować inny atrybut cierpienia Chrystusa:

  • okrągłe z karbowanym brzegiem nadziewane daktylami to korowa cierniowa,
  • okrągłe nadziewane orzechami włoskimi to kamienie, którymi otrzymywał ciosy,
  • podłużne nadziewane orzeszkami pistacjowymi to grób.

Na wielkanocnym stole znajdują się przede wszystkim dania z mięsa i ryb (wyczekiwane po długim okresie postu), a także typowe mezze z oliwkami, chlebem pita, warzywami, soczewicą z ryżem oraz kawa po arabsku.